Wednesday, July 25, 2018

Bangkok 2017 (Birthday Trip) - Asiatique Night Market

5 May 2017

time naik boat aku boleh naik yang orange flag je.. Chao Phraya River Boat ni ada banyak flag..

yg orange kira macam public boat service..berenti la mana station pun, asal nak naik kena bayar THB 15. macam aku dari wat aru ke asiatique THB 15. kalau tetiba aku turun kat flower market, nak naik balik gi asiatique kena bayar lagi THB 15.

next post aku cerita pasal blue flag pulak..

gambar dari http://www.langeasy.com


ramai jugak orang dalam boat nak ke asiatique ni.. aku kena berdiri je.. sampai ke flower market dah ada orang turun, tapi aku still tak dapat duduk..

dah kat central pier baru la aku dapat duduk..

lama jugak naik boat ni.. deakat sejam lebih aku rasa..

dah la tak makan apa2 lagi sbb kat area temple comple tu tak jumpe  makanan halal..

last meal aku pagi tadi, yang kat Siam Paragon tu..

nak makan pun sebenarnya tak lalu sangat sebab cuaca panas gila.. aku memang ada masalah tak lalu makan kalau panas..hahah..

time ni dah tak ramai orang

pemandangan
 so, river boat ni tak stop betul2 kat asiatique pun..

kena jalan sikit untuk ke night market.. aku follow je orang and ada direction tepi2 tu..

jalan kecik je..macam lorong2 belakang rumah orang..

dekat je.. map kata 290m.. tapi aku jalan macam jauh sebab time tu tak tau arah.. dok follow orang je
lepas jumpe asiatique, aku gi jalan area Bang Uhit Mosque dulu..

cari nasik..

kat situ ada banyak jugak kedai halal.. and ada food court halal, tapi campur dengan makanan tak halal..

so kalau korang masuk food court tu, baca menu betul2 dulu.. tak semua gerai halal walaupun kat luar tu tulis halal..

aku makan kat kedai depan masjid.. tak ingat nama apa.. banyak jual itik kat sini..

tapi aku makan nasik ayam je.. yang lain2 cam tak menyelerakan sangat..heheh

birthday dinner.. sobbsss
 dah makan, aku masuk dalam asiatique night market..



dalam ni ada tram service..

sebab aku dah penat jalan, kami naik tram je..

free je naik tram ni.. jenis tram lalu kita naik je.. tram ni memanag takkan berenti..tapi slow la..

sesuai la untuk menghayati pemandangan..dan untuk orang yang dah penat berjalan tanpa henti sejak siang tadi.. hahaha

gambar ni aku amik dari atas tram


 lepas tu aku dok usya ferris wheel ni..

nak naik tapi mahal..

so aku cam fikir jugak la..

pastu krol kata naik je la, hadiah besday.. yey!!

tak la mahal sgt, THB 300.. tapi sbb dia 300 aku nampak mahal..hahahha

ramai jugak yang tunggu turn

gambar dari atas.. cermin dia kelabu.. tak feel lansung

time ni dah nak dekat2 sampai bawah

dah lama teringin naik ferris wheel.. acah2 honey & clover..hahaha
 lama jugak dok atas tu.. ade la 3 kali pusingan kot.. berbaloi la THB 300

pastu jalan2 survey souvenir..

ini bukan kedai basikal


beli ni untuk adam..  THB 100 kalau tak salah.. mahal..sobbsss

ade jugak penjual serangga
sebab macam mahal je souvenir kat sini, so aku tak beli apa2 pun la..

beli untuk adam je.. untuk diri sendiri pun tak beli sebab baru day 1, takut overspend and takut esok kat tempat lain lagi murah..

kesimpualn nya jangan beli kat sini, sebab memang kat lain lagi murah..hahahah

sebelum balik,search halal food aroud me sebab cam tak kenyang je makan nasik td..

jumpak kedai ni.. tapi ramai orang..

aku beli kebab n krol beli aiskrem turki.. takde gambar, ade video je time orang tu dok acah2 nak bagi ice cream..aku memang dari awal taknak terlibat dengan ais cream tu sbb aku tak sabaq nak layan benda2 macam tu..hahahha

sedap jugak kebab, tak makan kat sini pun, tapau bawak balik hotel..



sebab dah tenga malam, aku terus request UBER je direct dari Asiatique to The Key Sathorn..

kat depan Asiatique ni mmg ada tempat khas untuk taxi & uber/grab..

mula aku tanya taxi, pastu aku cehck Uber..

uber lagi murah, so aku naik uber je la..

taxi kat sini takde lak gaduh uber/grab..

naik uber pun drama jugak...



jarak asal dari Asiatique ke The Key sepatutnya 6km je..

tapi waze buat hal.. tunjuk jalan bukan2.. kene redah jem kat kampung mana ntah sebab ada pesta kat kampung tu..

jalan kecik gila.. pastu kena u turn balik lalu semula tempat pesta tu sebab jalan yang waze tunjuk tu jalan motor.. (jalan kecik yg aku tunjuk dalm pos arrival tu)..hahahhaha

aku dapat Toyota Altis time ni..

kesian jugak la kat driver uber aku tu.. pening kepala dia fikir jalan.. dah la nak bercakap pun tak pahm..

bayangkan dari jarak 6KM jadi 14KM dengan masa 46 minit..

mula2 aku kena bayar THB 229.25, tapi lepas komplen aku dapat THB 95.89 je.. ye la, bukan salah aku...

kat sini Uber ada satu card besar (macam card buat sendiri je, tak paham tulis apa).. so bila nak lalu guard apartment, dai tunjuk je card tu.. guard terus bagi masuk..

dapat diskaun
lepas sampai rumah terus basuh baju.. sebab aku bawak baju sikit je.. hahahhaa.. takut tak sempat kering nak pakai lusa..

sambil basuh baju makan kebab..

setel 5 May di Bangkok.. semoga esok kurang drama.. hahaha

4 comments:

  1. Yang macam passport wallet tu kan... Kalu Vietnam lagi kualiti pure kulit dan murah... U should have one too...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah yg passport wallet tu.. jumpe kat tepi2 jalan lagi murah.. nasib baik beli satu je kat sini..

      Delete
  2. Ulat tu menggelikan.. SS tak leh pandang langsung... Kang patah selera... Ha Ha Ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. i suka pi amik gambar benda2 mcm tu

      Delete