Wednesday, July 11, 2018

Bangkok 2017 (Birthday Trip) - The Grand Palace

haii...

bersambung dari episode yang lepas..

lepas singgah 7 eleven, kami teruskan perjalanan ke The Grand Palace Complex. So, Grand Palace ni berada dalam satu kawasan complex yang dikelilingi macam-macam benda yang aku pun tak tau nak explain..

so kita baca sikit history pasal Grand Palace ni yang aku copy dari google.. 

History of the Grand Palace
The Grand Palace is a magnificent complex of buildings of great significance. Construction of the complex began in 1782 when King Rama I decided to move the capital of Thailand from Thonburi to an area known as Rattanakosin island on the East side of the Chao Phraya river.
The complex is surrounded by 1,900 meters long walls and houses among others Royal residences, the throne halls and the Temple of the Emerald Buddha. It housed the center of government and the Royal Court and became the center of the Kingdom.
The Grand Palace served as the official residence of Thai Kings until the reign of King Chulalongkorn at the end of the 19thcentury.
Today the Palace is used for a number of Royal rituals, state banquets and other official functions. Some parts of the Palace like the Inner Court are not open to the public.

main entrance dia kat The Phimanchaisri Gate, beli tiket kat situ... susah jugak nak cari main entrance dia, sebab time tu kan ada event apa ntah.. so ramai gila orang sampai terlindung tempat beli tiket tu..

aku sebenarnya dah serabut dengan ramai orang, rasa cam nak cancel je..

tapi kalau tak masuk harini tak tau la bila pulak boleh sampai, sebab next day tu dorang tutup terus untuk fuction apa ntah.. harini pun bukak half je.. ada bahagian tak boleh masuk lansung.. dia cakap boleh simpan tiket datang lain kali untuk bahagian tu je.. memamg tak datang dah la rasenye..

Entrance Fees : 500 THB

mula-mula masuk kita akan jumpak Temple Of Emerald Buddha (Wat Phra Kaew)

Wat Phra Kaew[a], commonly known in English as the Temple of the Emerald Buddha and officially as Wat Phra Si Rattana Satsadaram,[b] is regarded as the most sacred Buddhist temple (wat) in Thailand. The Emerald Buddha housed in the temple is a potent religio-political symbol and the palladium (protective image) of Thai society.[1][2] It is located in Phra Nakhon District, the historic centre of Bangkok, within the precincts of the Grand Palace.[3][4]

enjoy gambar je la.. tak tau nak tulis apa.. hahahha


























Phra Sawet Kudakhan Wihan Yot






kagum betul dengan architecture kat sini

ni la tempat yang tutup tu.. amik gambar dari jauh je.. 


muka serius je guard ni..


tiket ni dapat sekali time beli tiket masuk Grand Palace.. dalam ni macam museum coin je.. tak amik gambar pun sebab dah penat..hahaha


tak banyak sangat amik gambar sebab time ni panas gila.. pastu orang pun ramai...

lepas tu kami decide keluar je la dari complex ni sebab serabut sangat..

nak keluar pun kena berebut.. banyak kawasan & jalan tutup.. nak cari jalan keluar pun susah..

hmm.. serius rasa tak puas datang sini, tapi nak repeat macam malas dah.. hahaha

p/s : dah balik malaysia rasa menyesal tak amik gambar banyak2.. sobbssss

bersambung...

No comments:

Post a Comment