Wednesday, November 18, 2015

Travel Insurance

aku rase ramai yg dah tau aku akan ade overland trip bln dpn..

ade kawan nasihatkan aku amik travel insuran...

dia suggest amik AXA insuran.. lebih mudah dia kata..

then aku tanya kakak aku.. 

dia suggest amik Takaful Kembara..

hmmm.. konpius..

aku tak pernah lak terfikir pasal travel insuran ni.. 

mmg tak penah amik pun travel insuran selama ni..

even naik Air Asia pun aku buang insuran.. sbb nak jimat.. hahahah
masuk website AXA, pilih travel insuran and get quote (Area 1 : Travel from Malaysia to Australia, Brunei, Cambodia, China (excluding Mongolia, Nepal & Tibet), Hong Kong, Macau, India, Indonesia, Japan, South Korea, Laos, Myanmar (Burma), New Zealand, Pakistan, Philippines, Singapore, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, and Vietnam only.)

akan keluar dua pilihan untk insuran








pilihan kedua aku

takaful Kembara (PLAN A)





takafuk kembara (PLAN B)



ada banyak lagi pilihan insuran lain.. tapi aku malas nak pilih banyak2.. nnt lagi pening..

so aku amik 2 insuran yg org suggest je sebagai pilihan..


korang selalu amik insuran ape?

share sikit...


36 comments:

  1. Mummy pakai Air Asia punya insurans je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kali ni overland mummy... tak naik Air Asia.. hehe

      Delete
    2. Nina guna public transport jalan darat ke?

      Delete
    3. Wah, nak ke mana tu sis Nina?

      Delete
    4. hihiii.. nak merentasi Thailand Farrah

      Delete
  2. Tu pun sebab tak rajin berjalan..hehehe kalo rajin confirm amik kembara ins..sbb dia merangkumi segala2nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah mummy.. rase mmg patut amik kalau nak travel

      Delete
  3. Ramai yang tahu? JM tak tahu pun..nak OVERLAND ke mana ni dear Nina..LAOS tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan setakat sis JM, saya ni haa lagilah tak tahu. Ni baru tambah ilmu :)

      Delete
    2. hihii..nina pun sebelum ni mmg tak pernah amik tau pasal insuran semua ni..

      Delete
    3. Tapi dengan keadaan sekarang memang elok ambillah kan,..as precautionary measures. Cuma nak pilih yang terbaik tulah yang pening :)

      Delete
  4. Samalah..setipa kali travel x pernah ambil insuran..adoii..bahaya jgk kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. selama ni tak terfikir pun nak amik insuran.. bila kawan tanya baru terfikir

      Delete
  5. takafuk kembara (PLAN B)? Takafuk? hhihih..kalau sendiri typo x nampak kan si JM ni hehe..saje cari pasal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi takafuk tu memang tak leh lawan lejennya RERUPIS ;)

      Delete
  6. memang perlu ambil PLAN A & B ke..kalau ambil salah satu boleh tak?

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. hihii.. semoga manafaat utk semua wak...

      Delete
  8. ohhh ada ye Travel Insuran ni..hihi.. baru juga tau..sllu nya klu Air Asia tu mmg skip insuran sbb nak jimat... haha..
    salam perkenalan ya.. follow sni :)

    ReplyDelete
  9. oh..
    ok..
    thanks ..
    tak pernah ambik sebelum-sebelum ni..
    alhamdulillah..
    dilindungi Nya

    macam nak kena ambik lak lepas-lepas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum ni mmg tak pernah terfikir nak amik pun doc.. baru2 ni kawan gi Phuket, ronda2 naik motor, pastu eksiden sikit.. tak la teruk.. gi hospital kene cas RM600 lebih dia cakap..

      so terfikir la jugak nak amik insuran kali ni.. sbb nak overland..

      Delete
  10. Kalu naik AA... SS akan amik insurans jugak... Melainkan kalu bag kite tak berharga... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nina mmg x penah cek in bag.. sbb tu tak amik pn insuran..

      Delete
  11. Sebenarnya elok ada insurans ni kan... Tapi... Kalu rasa2 nak menyusahkan pihak kedutaan malaysia di oversea pon apa salahnya... ha ha ha...

    ReplyDelete
  12. SS sebenarnya paranoid dgn insurans ni... Masa apply ayat manis... Janji manis mu Aisyah... Bila nak claim... Hurmmmmmmmmmmmmm... Nan hadooooooooooooo!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la... sbb tu fikir 100x nak amik insuran ni walupun murah je

      Delete
    2. Omputih kata better than nothing... Amik je... Sebab u ada family... Cuma kena baca term betul2..

      Delete
    3. rasenye utuk trip kali ni i amik..

      Delete
  13. selalunya mmg amik.. hanya bersedia.

    ReplyDelete
  14. kita selalu travel tak ambil insurans pape pon....tgok ni, baru terpikir, ehhmm bahaya jugak kalau diri sendiri xde insurans kann...

    ReplyDelete
  15. tapi susah jugak nak memilih antara dua ni :D

    ReplyDelete