Tuesday, November 10, 2015

Hat Yai - Day 1

lebih kurang sejam perjalanan kami pun sampai di bandar Hat Yai..

request uncle driver hantar dekat Hat Yai bazaar sebab ade budak opis kirim beli jersey..

kat sini jugak kami tukar duit..

*gambar google*

ni hat yai bazaar.. money changer tu ade sebelah kiri bangunan ni, selang 3 blok betul2 depan kedai alatan sukan.. pandai2lah korang imagine... lupa nak amik gambar sbb sibuk kacau kucing gemok tido..

kami tak masuk pun dalam bazaar ni, cari jersey kat luar je.. cari pun lebih kurang je sbb semua muka lapaq..

ok, tak jumpak.. jom pi cek in hotel..

kat depan bazaar ni ade banyak tuk tuk.. cakap je nak gi mana nnt dorg akan carikan tuk tuk yang pergi ke kawasan tu..

*pun gambar google*

kat sini kami ade deal dengan driver tuk tuk untuk ke khlong hae terus... dia offer 500 TBH no limit time return.. kitorg ok je.. janji dengan dia kul 4 PM thai time tunggu depan hotel..

lepas tu kami terus naik tuk tuk lain ke Lee Garden dengan harga  80 TBH / 4 person


*gambar google lagi*
ape yg best Lee garden ni? tak de ape yg best pun.. saja teringin.. dulu 1st time dtg hotel ni fully book.. so kali ni nak jugak rasa ddk sini... nak masuk shopping complex thai cam biasa la, kene cek beg and lalu security gate semua.. agak rimas la.. tapi layan je la..

done cek in.. dapat rate superior room 1350 TBH / night

cam biasa roomate aku mestilah fida

ok yg ni gambar aku sendiri.. bukan google









bilik ok la.. luas..kemas..dan bersih


gambar toilet lupa nak amik.. toilet best.. luas.. ade bath tub and air panas..


lepas letak beg kami turun makan...

yey!! makannnnnnn...

fida orang paling selalu datang hat yai.. jadi kami follow sugeestion dia je la..

kat belah kanan Lee Garden ade 2 kedai muslim.. satu Hamid restaurant and satu lagi Salma Restaurant.. tapi sbb fida cakap Hamid mahal n kurang sedap so dia suggest gi salma.. kami follow je..

acara wajib masuk Thailand mestilah makan tom yam





menu paling win bagi aku kerabu seafood ni.. tapi pedas sangat.. tom yam yg nampak pedas pun kalah dgn kerabu ni..

walaupun aku tak suka pedas, tapi aku suka benda ni...



total makan kat sini : 649 Baht utk 4 person..


mmg berbaloi la aku rase.. sbb sedap gilaaaaa...


lepas makan kami naik bilik balik utuk mandi n rehat jap..


bersambung.. :)

45 comments:

  1. "sibuk kacau kucing gemok tido"... PEMBULI!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.. pantang sangat nampak kucing.. mesti nak kacau..

      Delete
  2. harga tuk tuk tu charted gi memana aje ke or khlong hae je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu kitorg req gi khlong hae je.. kalau nak g tmpt lain harga lain pulak.. banyak songthaew/tuk tuk ni offer gi tmpt 2 menarik sampai songkhala..

      Delete
  3. Lee garden tu memang selalu full kan... iskkss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. fav org msia kot..hahaha

      nampak ramai org msia je kat sini

      Delete
  4. Food diaa... Adusss.. Merembessss... Nak2 tom yam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap SS.. apa lagi.. buat kitab busuk hat yai pulak la... hahahah

      Delete
  5. bile tukar dangan tukaran RM... harge hotel n makanan tu lebih kurang Mesia je kan... mmg harge die sebelum ni macam ni atau baru2 ni je..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu lagi murah Luna.. skrg duit dorg dah mahal..

      Delete
  6. hehee... tak sabar nak bace entry seterusnya.... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gigih sangat Luna baca semua post i.. thanksss :)

      Delete
  7. tomyam tu.. terangkat ! *pandang ja dari jauh*

    ReplyDelete
    Replies
    1. takkan pandang dari jauh je... gi la dekat sikit.. haha

      Delete
    2. ok la tu.. kurang sikit habuk kat skrin.. hahah

      Delete
  8. kalau kucing gemok tido? isshh...ahahaah..nakal! bambam suka kucing tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihii.. bambam tu lagi la suka kucing.. kalau dia nampak kucing time tgh makan, sanggup bagi makanan dia kat kucing..

      Delete
    2. Semua budak2 confirm suka kucing... kucing kan comey + gebu gebas lagi u.. hehehehe

      Delete
    3. eh, ade jugak yg jenis takut kucing.. ade anak member tu nangis nampak kucing..

      Delete
  9. pesal semua gambar dari google je ni..sah..mmg kelaparan..cari jersey nampak nasi heheheh

    ReplyDelete
  10. Lee Gardens tu lokasi sgt menarik...turun depan hotel je ..mlm nya ada org jual souviner kan

    ReplyDelete
  11. betul cakap Fida...Hamid resto lagi mahal...dulu pegi pun mkn di kedai Salma ni

    ReplyDelete
  12. kalau ke Thailand..wajib cari Tom Yam..mmg terbaik

    ReplyDelete
  13. tengok gambr tomyam pedas pon terliur rasanyer., huhu2

    ade smpi songkhla tak ., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg kali ni x sampai songkhala.. sblm ni sampai dah..

      Delete
  14. Replies
    1. sedap gila.. rasa nak repeat tiap2 mggu..

      Delete
  15. Ehhh dah pasang widget top comenter laaa... Apsal nama SS ada dua tu? Nampak tak budak si SS tu tamak! Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah.. pelik jugak.. nape eh nama SS ade 2?

      Delete
    2. hahahhaa... amboiii SS! babab kang!

      Delete
    3. Nasib baik 2 je,..dapat sepuloh2 nama SS,..fengsan! :)

      Delete
  16. setuju ...hamid restoren mahal banding dgn salma

    ReplyDelete
    Replies
    1. nina x penah makan lagi kat hamid tu.. dgr org cita je la :)

      Delete
  17. Cian mummy tak pernah pi Hat Yai.. padahal ngan Penang dekat je pun.. Kalo kat sempadan tu selalu la.. makan Pulut Mangga..yum yum yum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pi la mummy.. dekat je.. drive sendiri pun boleh...

      Delete
  18. Tergoda sampai meleleh air liur nengok tomyam dan kerabu tu :)

    ReplyDelete
  19. ai is kenot tahan pedas..

    tetiba..

    hai nina

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la.. i pun tak tahan pedas sgt.. hihii..

      hai doc.. i dah lama follow u tau.. kikikik

      tapi malu nak komen

      Delete
  20. Bilaaaaaaaaaaaaaa nakkkkkkkkkkkk sambungggggggggggggg?????????????? Manaaaaaaaaaaaaa???????????????????????????????? Manaaaaaaaaaaaaa???

    * Nampak tak I dah meroyan... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah.. belum ade mood nak menulis.. mood dah ke laut ni...eh mood dah ke LAOS nih... hahhahaha

      Delete