Friday, December 4, 2015

Hat Yai - Khlong Hae & Central Festival

time kat hat yai bazaar kan dah janji ngan driver songthaew  tggu depan Lee Garden kul 5 (thai time)..

tapi masalahnye kul 4.45 fida baru nak mandi..

sebab..

aku mandi lama... hahahhaha

aku mmg jenis yg siap cepat.. tapi mandi lamaaaaa 

fida lak jenis mandi sekejap tapi siap lamaaaaa...

lebuh kurang kul 5.15 PM baru turun bawah..

driver tu ade bagi no plat songthaew dia.. cari2 keliling hotel tak jumpe pun..

kompom kami kene tinggal..hahahah

mesti dia igt kami tipu dia.. dia tak tau yg budak2 ni bukan reti punctual..

tapi jangan risau.. kat depan hotel tu mmg banyak songthaew menunggu customer..

pilih je nak yg mana.. and pandai2 la tawar menawar..

so tgh kami fikir dpn hotel tu dtg dorang driver songthaew approach.. dia mintak 600 TBH utk ke khlong hae sahaja..

kami tak nak.. kami mintak 500 TBH 

dia setuju 500 TBH tapi limit sejam je..

kami tak nak jugak.. kami nak 2 jam.. hahahah demand... padahal buka ade ape sgt pun kat KH tu..

dia setuju.. dah naik tu dia ada offer untuk pergi tempat2 lain.. kami cakap tak nak..sbb kami bukan ada banyak masa pun.. dah pukul 5 kot.. mesti la bukan offer free.. kene cas harga lain.. tapi kami mmg tak cakap banyak dah terus je cakap taknak.. dia cam bengang...

ok kami pun gerak.. cuaca cam nak hujan dah time tu..

dia bawak songtheaw cam gangster tau.. main redah ikut suka hati dia je.. traffic light pun rilek je dia langgar.. aku rasa dia still bengang ngan kami sbb taknak g tempat lain..sbb tu drive macam gengster.. 


dalam 15 mimit kami sampai ke KH.. dia cakap 6.30 PM kene ada kat sini.. dia parking dalam tample sebelah KH tu..

ceh... dia kira 2 jam start dari Lee Garden rupanya..

kami pun ok je..


view dari atas jambatan.. dulu datang jambatan ni belum siap lagi..



sampai2 fida terus nak makan ni sbb nampak bekas menarik.. ice cream kacang merah rupenye.. hmm.. tak kena dgn selera i..



baru beberapa minit sampai, hujan lebat pun turn mencurah2..

so kami lepak je kat pondok2 buruks yg disediakan..

pondok2 semua da nama.. tak tau nama tu berdasarkan apa.. tak amik gambar sbb.. emm.. takut hp masuk air.. hahahah

pastu aku gi mkn kuih ape ntah & fida gi makan sotong bakar..

yg lagi 2 org apa pun tak mau makan.. x sure knp..

bila hujan dah renyai2.. kitorang gi jalan belah atas market pulak.. banyak jual baju & cenderahati je..

kalau kat belha ats ni kene hati2 sikit sbb ade tak semua makanan yg dijual halal..


hujan berenti, aku sambung gi beli chai yen dalam pasu ni pulak..


kitorang lepak kat sini sampai cukup 2jam..padehal takde ape nak buat pun.. tapi saje nak ddk lama2 sbb sakit hati dgn drver songthaew tu.. hahahha


cukup jam 7.00 PM kami bergerak ke wat temapt driver tu parking songthaew..

terjumpe lak gajah ni dalam tample tu.. berenti tgk gajah jap.. hahha

gajah ni buat show.. kene beli makanan (yang dalam plastik tu) bg dia makan baru dia buat show..

aku tak beli pun sbb takut nak suap gajah makan..

kesian pulak gajah tu bila igt balik :(



dari Klong Hae kami terus suruh dia driver hantar ke Central Festival dgn tambahan lagi 200 baht. logik la dia mintak tambah pun sb agak jauh central festival ni.. dia kat pekan lama Hat Yai.. Lee Garden tu dah masuk kawasa pekan baru..

Driver tu hantar kami jauh jugak la dari CF.. mayb songtheaw tak dibenarkan masuk kawasn CF kot.. so kami jalan je la..

kat CF ade surau dan toilet ade paip air.. tak semua toilet kat CF ade air tau.. so pandai2 la pilih & kene rajin cari..

tak la besar mana pun CF ni.. rase cam Quesbay Mall tepi rumah aku tu lagi besar..

teringin nak rasa Cofee kat sini, tapi dah kenyang sgt minum Chai yen dalam pasu tu :(



signage kat dalam toilet.. errr yg no 3 dgn 4 tu ade ke yg buat? hahahahahahah



dari luar bangunan


aku ngan fida je shopping kat sini.. aku cam biasa la beli baju kat dadam.. hehehe

dalam kul 9 malam kami bertolak punag ke lee garden..

tambang : 150 baht untuk 4 org.. tapi kene berhimpit2 dgn org ramai kali ni.. rase cam duduk dalm tin sardin je..

sampai Lee Garden terus gi cari restoran kelantan..

tak igt direction, just main jalan je.. sampai dah hampir2 give up barulah jumpa jalan yg benar.. hahah

tulah.. lain kali buat kitab busuk cam SS

kedai pun cam dah nak tutup time kami sampai..

baru nak tutup je, tapi tak tutup lagi.. so kami pun order la cam anak rasaksa kelaparan.. muhahahahah

ni je yg kami order sebenarnya..


emm.. bagi aku tak sedap sgt kedai ni.. sup tu mmg totally failed la bagi aku.. ayam halia tu pun tak sedap..

overall 430 baht inc nasik putih 4 dan air. murah.. tapi x sedap.. sedih...

lepas makan singgah Watson beli minyak panas kat fida.. kaki dia asyik cramp.. dah cam org tua.. hahahha

ingat nak singgah foot massage tapi sbb fida sakit kaki dia takut nak massage so kami terus balik hotel..

aku igt nak turun balik jalan2.. tapi bila dah masuk bilik mmg malas la nak keluar balik kan.. hahahah

so lepak bilik je malam tu layan media sosial.. kikik

ok bersambung..

26 comments:

  1. telur dadar tu mengancam..

    jalan jejauh, kedai kelantan jugak dicarinya.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu lah dorg ni.. nak jugak makan kedai kelantan ni..

      Delete
  2. sorang sia cepat sorang mandi lama...ahahah...adoi balance..dalam siap cepat pun still cute...mandi lama tu berendam dalam tub ke Nina

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah berendam la.. bila lagi nak berendam kan.. umah xde bath tub.. kikikiki

      Delete
  3. hadoi driver tu..menakutkan je..dah la mahal dia charge pastu 2 jam kira dari temat bertolak...hurmm bertabahlan...alhamdulillah bawak cam gengster but uolls semua selamat

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb kami pun cam gengster mintak kurang harga.. hahah.. alhamdulillah selamat

      Delete
  4. yang lagi 2 org kawan Nina tu mesti x confident tahap kebersihan or ke HALALAN kot itu sbb tgk je

    ReplyDelete
    Replies
    1. nina pn rase cam tu.. i layan je.. konfiden level tinggi.

      Delete
  5. errr jgn kata no 3 - 4....no 2 tu ada org buat gak ke...x senonoh...mesti kotor mangkuk tandas tu...yang no 3,4 tu org gila je buat hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. no 2 tu rase ade kot.. sbb selalu jumpak kesan tapak kasut kat tepi tolet bowl tu.. JM x penah jumpe ke?

      Delete
  6. hanya nama Fida je di sebut....siapa 2 org lagi tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. lagi dua tunggu next entry

      Delete
    2. Oh yg lagi dua tu simpan utk next entri ye? :)

      Delete
  7. mandi lamaaaaa??? Ada swimming pool ke dalam toilet? Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
  8. 500 TBH for 2 hours.. agak mahal tuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk 4 org rase ok dah.. kalau yg driver lagi sorg tu unlimited time.. tapi terlepas la pulak.. hahah.. padan muka.. sapa suruh mandi lama

      Delete
  9. Replies
    1. kalau tgk depan2 nampak biase je.. dalam gambar nampak cam hebat

      Delete
  10. nasib baik jumpa jalan yang benar... bukan jalan songsang.. keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. kalau tak jumpak cnfrm gi makan kat salma lagi..

      Delete
  11. Kalu I... I prefer lanyak tom yam all the time... sup sana tak berapa masyuk... tom yam jugak yg win...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorg la nak rasa sup pulak katenye.. siries tak kena selera i.. totally failed la dinner kat sini. kecewa ai :(

      Delete
  12. Nasib baik hujan tak lama kan,..kalau tak duduk jelah kat pondok tu.

    ReplyDelete
  13. Boleh ambil gambar dengan gajah tak sis? Ke kena bayor?

    ReplyDelete