Wednesday, November 4, 2015

Hat Yai 2015 - Cross Border

Assalamualaikum...

pehhhh.. ketaq jari nak tulis blog ni.. sbb lama dah tak menulis. kikiki

sebenarnya ni bukanlah kali pertama aku ke hat yai..

tahun 2012 dulu aku dah penah datang sini dengan husband..

banyak jugak berubahan kat area border tu.. belah bukit kayu hitam pun dulu banyak kedai2 kecik tepi jalan tapi serang dah takde..nampak tgh buat new construction tepi tu..

belah danok pun sedang rancak besarkan jalan.. nampak sgt orang malaysia makin ramai yang suka cross border overland sekarang..

trip kali ni tak banyak gambar sbb takde camera.. DSLR kak ipar amik, tak pulangkan lagi.. Fuji X10 dzulichan bawak pi korea aritu pun tak pulangkan lagi.. marah dia.. marah dia..hahha

pastu pemalas nak keluarkan handphone sbb takut tertinggal merata.. so dpt la gambar 2-3 keping ja...


tudia.. dah dapat menulis mengarut banyak pulak..



sebenarnya mmg dah la plan dengan dorg ni nak g hat yai.. tapi asyik tak jadi je.. hari rabu baru semua bagi confirmation nak pi.. hari jumaat dah gerak.. so mmg tak sempat nak survey apa.. so hentam je la dengan duit tak tukar, hotel tak booking.. kami redah je..




tiru idea SS..  ingat nak tukar duit time lunch break hari khamis.. tetiba boss panggil meeting pulak.. last2 bawak cam ni je sampai ke Hat Yai.. yg duit thai tu lebih dari trip yg lepas.. heheheh.. malas nak gi tukar balik..

kami bertolak dari rumah aku lebih kurang 9.30 pagi. planning asal 8.30 pagi tapi biasala fida.. tak pernah on time.. aku punctual ok.. kul 8 dah siap pakai tudung tau..

dah gerak dari rumah aku lapaq pulak si fida ni.. drive tru McD sunway dulu otw ke rumah aleen.. hanis tunggu kat sana..

around 10.30 pagi sampai rumah aleen.. then terus gerak ke bukit kayu hitam.. singgah jugak kat RNR gurun sbb nak beli skittles la apa la.. layan je la..


ni total tol perjalanan pergi dari penang ke bukit kayu hitam..

BORR - SG NYIOR tu tol kitorang sesat lepas drive tru  McD.. kalau tak sesat dah jimat singgit duaposen.. aku la konon nak tunjuk hebat gi umah aleen ikut jalan dalam,,

last2 masuk balik hiway sungai 2 keluar rumah alee SP selatan.. buang masa  dekat sejam dah kat sini..

tol hutan kampung & jitra tu memmag wajib lalu kalau nak ke bukit kayu hitam melaui highway..

dari plaza tol Jitra ke bukit kayu hitam check point adalebih kurang 30km lagi.. kena melalui UPP check.. UPP ni aku pun tak tau apa fuction.. dia tanya aku dari mana je, then cek IC, lesen & road tax... mungkin UPP tu tgk kami semua muka suci ja, so dorg tak banyak soal pun.. lepas je.. heheheh

lepas UPP barulah ke immigration check point. kat bahagian Malaysia ni senang sikit.. tak yah turun kereta pun.. just bagi passport ikut tingkap je n bukak tingkapdepan belakang belah kaunter luas2 bagi dorg tengok muka..

aku 1st time masuk sini drive, so agak ciwi sampai terlepas kaunter immigresen.. tak pasal2 kene reverse balik.. hahahahah... malu2... akak jaga kaunter muka tak puas hati je tgk aku..

ok dah lepas melalui immigresen akan jumpe kompleks The Zone. so bolehlah parking kat sini kalau tak nak drive masuk thailand. insyaAllah selamat.

kat sini akan ada ramai driver2 yg tunggu.. pilih je yg mana suka.. pandai2 la tawar menawar.. kat sini jugak kita isi arrival card tu.. kene cas RM 2 sorg.. mmg style kat sini dorg akan isikan white card tu,, takleh isi sendiri.. try la mintak kat dia nak isi sendiri kalau berani.. aku tak berani so aku byr je la RM2.. hehehehe

macam yg aku cakap trip kali ni mmg x banyak gambar.. pandai2 la korang imagine sendiri ape yg aku tulis ye..

so kami dapat keta apa ntah kaler biru macam pickup truck tu dengan bayaran 600 TBH / 4 person. ade vios offer kami 700 TBH, rase macam mahal sbb ratus2 kan.. padahal kalau convert beza dalam RM12 je ..


ok setel naik kete aku pun tido sepanjang perjalanan.. kikikikkk


bersambung...


58 comments:

  1. Tu diaaa citer Hadyai dah kuarrr dahhhh...

    ReplyDelete
  2. Haippp dzulichan pesal buat harta sendiri nih.. Pulangkannnn Pulangkannnn.... Ha Ha Ha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulangkan sebelum bertukar jadi pontianak harum sundal malam...pulangkan... pulangkan....

      Delete
  3. Kalu tuko duit kat sana sama rate ke kat sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sama.. kat sini RM100 = 820 TBH , kat Hat Yai RM 100 = 827 TBH..

      kat Hat Yai tau.. jangan tukar kat Danok.. Hat Yai lagi tinggi rate...

      Delete
    2. kalau mcm tu baik tukar di Hat Yai dpt BANYAK!!! eh betul ke?

      Delete
    3. betul JM.. mula kitorang nak tukar kat Danok, pastuk pakcik driver kejar kitorang x bg tukar kat lagi.. suruh tunggu sampai hat yai..

      Delete
    4. Oh macam tu rupanya.. awat lain2 plak rate..

      Delete
    5. haaa.. tula kengkadang kite bukan tau pon currency kat tempat dorg camne... kalo tuka kat sane dapat lagi murah ok la kan.. =)

      Delete
  4. singgit duaposen pon kena kireee... he he he...

    ReplyDelete
  5. Perengan terakhir... Membuta... Ha Ha Ha... Iskkkk... Pat sambung! Kah Kah Kah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. dah la puas kita berimaginasi dengan cerita.. hahahaaa

      Delete
  6. komen 1,2,3,4,5..Ehh..pesal SS je semua ni ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak sangat SS dgn JM je yg baca blog nina :)

      Delete
    2. kite pon dah datang niiii... =D hehehe

      Delete
    3. ahakss...makin meriah...x pe nina..slow2...nanti ramailah pengunjung tu

      Delete
    4. Mummy pun ada la.. jeng jeng jeng :P

      Delete
    5. Saya pun bacalah. Ni datang ni :)

      Delete
  7. x bawak kamera? pesal x minta kawan tlg ambilkan gambar...x best arghh x da gambar x ada kenangan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenangan itu tersimpan dalam ingatan.. hehek

      Delete
    2. tu lah.. rase rugi jugak.. gambar phone selalu x brp lawa..

      Delete
    3. JM.. sama kes ngan luna la ritu..g batam mls nk bawak DSLR... konon nk berlenggang.. p padahal betri cepat kong.. last2 takde gambaa sangat... aishh.. sedih!

      Delete
    4. tapi Nina dah ada GoPro skrg..so no more excuse eh...gi LAOS nanti ambil gambar byk2 tau

      Delete
    5. nagesss nak beli aksesori gopro.. semua mahal.. cari kedai kat penang ni x jumpe lak..

      Delete
    6. Mummy kalo travel.. benda paling tak bole tinggal adalah kamera... kamera phone, kamera dslr.. segala jenis kamera la yg bole angkut.. baju tinggai tak pa.. hehehehehe

      Delete
    7. Now dah ada gopro... Sila tepek selfie ye Nina... Jangan nak pengelat! Ha Ha Ha...

      Delete
    8. hmm... i pemalu la SS.. tunggu kurus cam u la nnt i tepek selpi banyak2.. hahahah

      Delete
  8. BORR - SG NYIUR tu dari mana? BORR tu...alahh...rugi singgit 20 sen je...nak beli minyak seliter pun x lepas hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. i pun tak pasti BORR tu singkatan untuk ape.. hahahah

      Delete
  9. kah kah kah....nampak sgt geng UPP tu..ishhh nampak semua pompuan pastu semua cute terutama si Nina tu kan..then dorang lepas lah...

    ReplyDelete
  10. "so agak ciwi sampai terlepas kaunter immigresen" CIWI? adik beradik KIWI hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm currious too.. Whats that nina? He he he

      Delete
    2. ciwi tu sejenis donat x de lubang kat tengah..

      Delete
    3. hahahahhahaha... aik igtkan luna je yang tak faham ciwi tu ape.... 2,3 kali gak laa ulang bace tapi tak faham gak.. hihihihi =D

      Delete
    4. ohhh donut x de lubang...kat mana ada jual ;p

      Delete
    5. ciwi.. hahahah dah lama tak dengaq perkataan ciwi tu.. mak mummy selalu habaq lagu tu.. Ciwi - Jakon/ peghaq ..kan Nina.. :D

      Delete
    6. ala robot dah keluaq.. nanti mummy sambung boom k.. muahhh

      Delete
    7. Saya baru first time dengar ciwi tu...heheh nak guna lah lepaih ni. Bunyi dia comel :)

      Delete
    8. hahah.. org utara je kot pakai CIWI ni.. betul mummy.. CIWI tu cam jakun la..pastu cam overeksaited.. heheh

      Delete
  11. lahh..ingatkan drive sendiri masuk hat yai....so upah driver lah ni...kiau JM pun x berani byr jelah RM2 tu kan..ishh pandai dorang cari duit kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak drive JM, sbb tak prepare.. last minutes plan.. keta pun x service..

      Delete
    2. aik upah driver ke? ke sewe kerete je? kalo mmg ade lesen mesia tak boleh bawak kete sendiri gak ke kat sane..??

      Delete
    3. kiranya driver tu bawak masuk hatyai..sampai sana jalan2 sendiri guna tuk tuk? then nak kluar dari sana?

      Delete
    4. nak keluar dari sana amik siap2 no phone driver aritu.. kalau tggu depan Lee Garden pun rasenye ramai yg blh hantar ke border.. tp mungkin mahal sikit la

      Delete
  12. Komen penuh ngan nama Jay Erm... hahaha...
    Hai cik tuan rumah, singgah mai dari blog kanda Es Es..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai.. selamat datang.. kekekkeke

      baru nak start blog balik so agak pening2 lagi..

      insyaAllah nnt i pi melawat :)

      Delete
  13. tudiaa sampai dok ketaq2 nak nulis.... hhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. ketaq la.. lama cek tak menulis...

      Delete
    2. xpa xpa. eehe ceq masukkan Cik Nina kat bloglist dah.. maka rajin2 Cik Nina up entry k =D

      Delete
  14. bila nak pegi lagi ? nak ekot.. tayah HatYai.. masuk border biasa nak makan2 ja..
    area2 Wang Kelian tu.. MamiZ dia tak minat.. hurm..

    ReplyDelete