Wednesday, December 16, 2015

Hat Yai - Last Day

hari last di hat yai..

takde cadangan nak gi mana2 pn.. just nak jalan2 area hotel je.

dekat lee garden ni ade disdiakan breakfast, dan dekat coupon breakfast pun ade tulis "PORK FREE"..

aku ni mmg jenis yg tak reti bangun lambat, kul 6 AM aku dah bangun..

Fida tak bangun lagi.. lagi pn dia dah cakap semalam nak breakfast kat Salma..

so aku bersiap and turun breakfast sorg je..malas nak ganggu yg lain tido..

lagipun kalau ajak pn tau dah mesti tak nak..

around kul 7 aku turun..

dah ramai org kat cafe..


buah-buhan...



ade nasi..

time dok usya2 nasik ade sorg pekerja bagi salam kat aku..

aku lupa nak tanya dia halal ke tak makanan kat sini..

rugi2..

bila dah teringat nak tanya tak nampak dah mamat tu..

sedih.. :(


lauk pauk...


aku makn yg ni je sbb tak confident nk makan daging or ayam..




roti bakar & pineapple juice..



ade air teh, kopi, hot chocolate & air suam..


kalau rasa confident blh je aku rasa makan kat sini... rami jugak orang2 dari malaysia yg makan kat sini.. selamber je..

dah lepas makan aku naik bilik balik.. mandi n bersiap...

dalam kul 10 kami turun..

gi makan kat salma pulak.. hahahah

sbb aku dah kenyang makan kat hotel, aku order ni je..

tgk menu nampak roti pisang coklat.. teringat roti pisang kat Rmauh Hijau, Sarawak tu.. sbb tu order.. sobbssss


tapi rasa tak sama.. so agak kecewa.. nagis lagi..

makan sikit je... x leh nak telan dah.. sbb mmg x sedap..

i  miss sarawak food .. sobsss sobsss..

sapa nak gi sarawak peliss ajak i..




Fida order nasi lemak dalam bakul ala2 old town ni...

emm aku ade rasa sikit...

bagi aku kurang sedap.. sambal tu cam tak masak..

or mayb mmg sambal kat thailand cam ni..

fida pun makan tak habis..



ok yg ni mmg confirm sedap!!

sila order kalau datang..

teh ais or Chai Yen kata SS.. kikiki

dua org kat depan makan nasik goreng.. ok la.. sedap jugak..

tidak mngecewakan..




lepas makana kami jalan2 cari souvenir..

kat depan hotel mmg banyak kedai2 tepi jalan jual souvenir.. tapi tak cantik cam kat KH..

kecewa jugak la..

nyesal tak beli kat KH semalam.. ok kecewa lagi..

pink lady complex ni sebelah Lee garden..siang2 banyak kedai tutup..

dlm ni banyak jugak jual souvenir.. nyesal x singgah semalam..

org cakap kalau malam2 dlm ni banyak pondan..hihi..

kalau nak gi Pink Hotel pun masuk ikut sini jugak..





benda2 pelik cam ni blh dapat kat lorong kecik depan Lee Garden..

hahah.. untuk tontonan 18 Tahun ke atas sahaja

budak kecik gi main jauh2.. kikikiki



tengah jalan2 hujan lebat pulak..

so kami masuk jalan2 kat dalam Odeon..

sempat beli T-Shirt sehelai.. levis Thailand edition..

aleen ngan hanis beli souvenir je kat luar td.. dlm ni just jalan2..


hujan berenti kami pun balik hotel untuk kemas dan check out..

kat sini check out kul 1 pm..

sebelum check out kami call pakcik yg haritu siap2,,

walaupun dia tak reti engilish tapi kami blh bercakap melalui telephone.. hebat tak.. hahahaha

the power or traveler.. kikiki

aku cuma sebut Lee Garden.. 1 PM .. thai time..

ok setel.. hahahah

utuk call pakcik tu aku pakai telephone kat bilik je.. so time check out kene cas sikit la.. tak igt brp tapi x mahal pun..

kami request pakcik tu untuk singgah danok sbb aleen nak beli beras pulut..

tapi pakcik tu tak mau tunggu.. dia stop kan kami kat tepi jalan je pastu kami kene jalan sendiri ke border..

ok fine pak cik..

tak jauh pun tapi kesian jugak aleen kene bawak beras 10kg..

time tgh cari beras pulut tu tetiba hujan lebat pulak..

aku sorg je yang bawak payung.. hahahah

so aku blh jalan rilek2..

nak tumpang pun tak muat sbb payung kecik

so nasihat aku, bawaklah payung ketika travel.. hahahah

siries aku mmg bawak payung kalau travel..

bila hujan stop baru kami gerak ke immigresen.. tak jauh pun..

dalam 50meter je..

cam biasa jgn lupa masukkan 20baht/RM2 kat dalam passport..

aku tak tau la apa kaji kalau tak masukkan duit dalam passport.. tak berani lak nak try..

lepas tu kene jalan lebih kurang 1km lagi ke tmpat parking kat The Zone bersama beberapa kilo beras pulut gred AAA.. hahah

so bayaran parking kat sini RM16/Night

utk yg overnight kene byr tiket kat kaunter depan pintu masuk the Zone complex tu.. x blh bayar kat mesin..

sampai kat border Bukit Kayu Hitam, hujan lebat..

hujang mengiringi perjalanan balik kami dari border sampai la ke Penang..

kat border ni kene bayar tol.. tak igt lak brp sbb pakai TnG fida.. heheh.

sbb org punya kta main touch je la.. tak heran dah brp RM pun.. muahahahah





sebelum hantar aleen n hanis kat sungai petani, kami menutup perjalanan dgn aktiviti makan2..

mee udang D'Kingz sungai petani..

sedap ok.. sila try!!

kami order untuk 3 org makan.. cukup dah untuk makan 4 org..

harga?? errr..

org belanja.. so aku x igt..



lepas hantar hanis n aleen balik aku n fida teruskan perjalanan ke Penang..

around 10 PM selamat sampai ke rumah.. hujan lebat sepanjang perjalanan.. so mmg blh drive dalam 80km/j je..

tamat dah short trip kami..

maaf la tak dpt share detail sgt sbb tak benda tak planning.. main redah je.. hehehe..

8 comments:

  1. Roti pisang coklat? Terliur saya malam2 buta ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nina suka roti pisang.. tp yg ni agak x sedap..

      Delete
  2. Maknanya.. Kalu nak gi carik souvenir mmg kena gi malam laa ek... noted...

    ReplyDelete
  3. "org belanja.. so aku x igt.."... Statement ampehhh.. ha ha ha...

    ReplyDelete
  4. mee macam sedap je..kuih likat melekat

    ReplyDelete
  5. kita dtg follow sini :D salam kenal yer :D seronoknya jalan2 :D baru tau kat Hatyai pon boleh dpt yer nasi lemak...hahahaha

    ReplyDelete
  6. asslamulaikum... hai nina datang dari blog kak farah... bestnya dpat pergi hatyai bila nak sampai sana

    ReplyDelete