Thursday, February 25, 2016

Travelog Padang - Arrival

muahahahaha.. lamanya tak update blog..

tetiba harini cam boring je kat opis.. so update la sikit walaupun cita dah basi..

flight kami menjejakkan tayar di landasan bandara minagkabau jam 8.07 AM (mengikut waktu gambar berikut diambil)




cermin tingkap Air Asia ni kelabu.. dah tak cantik gambar gua.. stress betul dpt duduk tepi tingkap kelabu.. nasib baik seat free.. kalau aku byr mmg aku pi komplen dah kat stewardess nak seat lain.. hahahah



sampai je kat airport aku terus igt nak gi cari transport utk ke kota padang je.. tapi dzuchan ajak aku mkn dulu.. dia ckp awal lg..

aku tgk kedai kat airport ni semua nampak cam xsedap je..

tp dah dia nak makan jugak aku follow je la..

ape ntah nama kedai mahal nak mapus ni.. mmg aku nasihatkan korang jgn makan la kat airport bahagian departure ni.. dah la mahal.. xsedap lak tu..

tgk dalam menu ade cappucino.. aku pun syok je dok imagine cappucino cam kat starbucks la..sekali sampai cam ni ha.. demmmm

aku dah la tak minat jenis2 serbuk ni...

siries aku mmg x de pengalaman order cappucino dpt serbuk cam ni...

cam mana la aku blh tak terfikir kedai cam ni logik ke ade mesin steam kopi tu?? 

mmg tak logic la..



ni pulak nasik goreng ape ntah.. dalam menu tak tulis harga n takde gambar.. 

so main order je la..

yg macam amplang tu keropok kulit lembu kalau tak salah..

yg hitam sebelah dia tu lak paru2 kot.. masak cam serunding tu..

mmg gua tak makan la.. 

nasik pun tak sedap.. siriess..



dzuchan pun order nasik goreng yg sama..

air je lain..

total makan Rp150,000 dah dekat2 RM50

gila!!!!!!

patut la kedai tu takde org..

baru jejak kaki tak sampai 100 langkah kat kota padang dah kene katok..adoyaiiii

dah la malas fikir... aku terus gi survey taxi 

taxi Blue Bird dari bandara ke kota padang Rp150 000 (sama ngan nasik aku makan tadi)

rase cam mahal.. kebetulan ade bus damri kat blkg taxi tu.. dia kata nak jalan dah sorg Rp 22 000..

ok... terus naik bus je..

tangga bus tu tinggi gila.. dah la bawak beg berat.. susah kot nak naik..

bila tgk gambar kat bawah ni baru perasan.. kitorg naik ikut tangga belakang.. ptt la tggi gila.. 

kalau naik ikut depan ok je..

tu lah.. gelojoh sgt naik bus.. hahahha


*gambar Google*



dah naik.. aku dok blkg sekali sbb nak tido.. haha

time kami naik tu xde org lagi.. lama jugak kene lepak dlm bus.. lebih stgh jam..

ade la 2-3 local people naik, pastu baru bus jalan..

lepas org kutip duit datang je.. aku terus krohhhhhhhh



tgh sedap krohhhh

tetiba kene tepek kepala sedass dgn dzuchan

"hoi, boleh tak jangan buat cam rumah sendiri?"

hahahaha

aku bangun, gelak2.. pastu terus gi depan dok sebelah driver.. 





lama jugak perjalan.. lebih kurang 45 minit.. 

rasa cam dah masuk pekan, aku tanya pakcik ni Inna Muara dah lepas ke belum.. kot la dah terlepas time aku tido tadi..

dia ckp nnt sampai Inna Muara dia bgtau..

terbaiklah pakcik driver... takde la teleng kepala aku dok cari inna muara.. dah la aku tak tau pun inna muara tu menatang apa.. 

dah sampai kat satu simpang tu, pakcik ni berenti cakap dah sampai.. monumen peringantan bencana gempa tahun 2009

sbrg jalan tu aku nampak ade hotel tulis Grand Inna Muara..

cisssss.. nama hotel rupanya Inna Muara tu.. dzuchan pun x bgtau inna muara tu hotel.. penat aku tgk semua sign board tepi jalan..

sbb bus ni tak lalu Hayam Wuruk, sbb tu kami berenti kat Grand Inna Muara..

sedikit info tentan route bus Damri ni

  • Rute Bus Damri Bandara Minangkabau : Bandara =>Pasar Raya (Imam Bonjol) Kota Padang.
  • Tarif : Rp. 22.000 / orang
  • Rute :
  • Bandara Minangkabau -> Simpang Duku -> Lubuk Buaya -> Basko Grand Mall / Basko Hotel -> Ulak Karang -> Hotel Pangeran Beach -> Jl. Ir.H.Juanda ->
  • Jl.Veteran -> Plaza Andalas -> Jl. Diponegoro -> Hotel Inna Muara -> Hotel Bumi Minangkabau -> Jl.Niaga/Pondok -> Imam Bonjol/Pasar Raya
  • Waktu Operasional : 04.30 WIB s/d 18.00 WIB ( Berangkat setiap 1 jam)
  • Waktu Tempuh : 30 s/d 45 menit (dengan kondisi lalu lintas lancar)
  • Nomor Kontak Damri Padang : 0751-7806335

bus berenti depan Kripik Balado Shiirley tu.. mula2 kami jalan ke arah Texas Chicken tu...

pastu rase cam salah je..

nampak budak sekolah,kami tanya budak tu..

dia tunjuk arah Els Cofee tu..

perghhh... nasib baik tak jauh lagi...

ok patah balik..



dalam 10 minit jalan kami dah sampai hotel...

lawa jugak hotel ni..

*gambar google lagi*

kat lobi hotel ade kedai kek..nama Nihon No Pan..

nampak menarik jugak kek dia..

nak makan cam x de selera sgt sbb penat n ngantuk..

gambar pun x amik..

nak aku tepek gambar google je.. heheh

x de gambar full bakery ni.. ni je gambar yg aku jumpak..

background tak sama pun cam time aku pergi.. tapi ni je yg ada..hahaha.. tempat sama dah..

*gambar google*


tgk jam baru bukul 11 am..

dzuchan ajak gi el's coffee.. aku ckp nak mandi dulu..

so gi tanya receptionist tu blh tak cek in awal..

dia cek2 dalam seminit dua..

dia kata ok..

Alhamdulillah.. yey!! blh mandi sebelum mengopi.. kikiki..

ni je gambar bilik yg aku sempat amik..

ok la.. kemas n bersih.. nampak mcm hotel baru..

bilik pun agak luas.. selesa..




pemandangan dari luar bilik...

dok usya kedai makan depan tu.. tp nampak cam x menarik je..




lepak2 jap.. rehatkan badan..

hotel ni ade wifi.. so sempat aku tukar setting Iman Apps ni utk waktu solat tempatan n arah kiblat..

siap setting ni & wassap husband ckp dah sampai..

ok tidooo... kikiki

ngantok oi... smlm overnight kat KLIA 2 kot.. dah la tempat duduk semua full..

duduk atas lantai kene halau lak ngan guard..





bersambung....

29 comments:

  1. Tu diaaaa kisah Padang pon bermula... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.. baru terasa nak menulis...

      Delete
    2. sambungan dia mungkin 3 bulan lagi.. hahahah

      Delete
    3. tggu April baru sambung eh ;p

      Delete
    4. hahahah.. sebulan sekali je update.. kikikiki

      Delete
  2. Kalu nak pilih hotel kat Padang ni kena hati2... Jangan salah pilih... Ada hotel yg berhantu.. Ha Ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hotel yg SS duduk tu kan berhantu..

      Delete
    2. Yes,..saya ingat inside hotel tu...

      Delete
  3. Fuhh! Nasi goreng mencekik namanya tuh! Mahal sungguh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah stendet harga hotel kan.. kalau sedap ok la jugak..

      Delete
  4. Nina jalan-jalan.. tak hajak mummy pun..i so sentap! hahaha :p

    ReplyDelete
  5. Pegi Padang wajib makan nasi padang tau!... yummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan.. tapi kurang minat sgt la.. pelik2 menu dia..tak kena selera nina..

      Delete
    2. yelahh tekak lain-lain..tapi mummy paling suka sambil hijou dia je.. yg lain sama je kat sini

      Delete
    3. banyak yg pelik2 mummy... gulai otak lembu la.. paru2 la.. macam2 organ lagi.. mmg nina tak boleh nak layan la makanan kat sini..

      Delete
    4. dah nama pun tambang murah..so redho jela cermin tingkap mcm tu ;p

      Delete
    5. tu lah.. hihiii.. rase geram je nak gi cuci tingkap tu..

      Delete
  6. kih kih kih..mmg carik nahas lah mkn kat eport..hari tu makan kat eport Lombok pun sama..x sedap..harga? cekik dara

    ReplyDelete
  7. kenapa tangga bas tu di bghn belakang lebih tggig dari depan...pelik gak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. yg depan rendah sikit.. yg blkg sama tggi dgn tayar..

      Delete
  8. nasi noreng mcm tu je RM50 berdua..hadoi..masak sendiri lagi merembes!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu tak pe.. dah la kategori x sedap.. sejuk..

      Delete
  9. haip! dah bln 5 ni mana entri baru!!!!

    ReplyDelete