Sunday, March 5, 2017

Padang - Bukittinggi Part 5

hahahhha.. sebulan 1 entry je kaedahnye...

cepat betul masa berlalu sekarang ni kan..

Day 2 at Bukittinggi

hari dimulakan dgn breakfast percuma di hotel.. ada roti bakar dgn nasik goreng je..

kopi dia rasa lain macam sikit.. tak kena dgn tekak aku.. nyesal tak bawak turun nescafe sendiri..


tempat pertami kami tuju harini adalah Pandai Sikek.

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Pandai Sikek
Nagari
Negara Indonesia
ProvinsiSumatera Barat
KabupatenTanah Datar
KecamatanSepuluh Koto
Luas23,14 km²
Jumlah penduduk5.539 jiwa
Pandai Sikek merupakan salah satu nagari yang termasuk ke dalam wilayah kecamatan Sepuluh Koto, Kabupaten Tanah Datar, Provinsi Sumatera Barat, Indonesia. Nagari ini terletak di dekat Batusangkar, ibu kota dari kabupaten Tanah Datar. Nagari Pandai Sikek juga dikenal sebagai tempat pengrajin tenun, dan ini diapresiasikan oleh pemerintah Republik Indonesia dalam gambar mata uang pecahan Rp 5.000 emisi 1999-saat ini.



sebenarnya pak unchu bawak kami ke sini untuk tgk sulaman

tapi takde pulak gambar dalam kedai sulam..

pak unchu suruh tgk kain, aku merayap gi tgk sawah belakan kedai..

cantik gila kot view kat sini..

tenang je..

tak beli apa2 pun time kat kedai ni.. semua cam mahal gila.. x masuk dalam bajet kami..

kami baje nak beli sulam mur-mur je dekat pasar atas nnt...


menggangu pemandangan betul selonggok sampah tu.. hahahaha


makcik tgh bagi makan ikan..ke tgh basuh baju ntah..

musolla ALHAMDULILLAH nama nya..

kedai sulam Pak Datuk, Pandai sikek

Jalan keluar dari kampung Pandai sikek.. kecik je kampung ni..

tanam labu kot...


gigih suruh pak unchu parking tepi sbb nak amik gambar sawah..


hati hati ya ibu2..bapak2...

 on the way to panorama sungai landia.. terjumpa rumah comel ni kat roundabout..

pak unchu berenti kereta kat tgh2 roundabout.. suruh kami pi amik gambar..

nasik baik roundabout sini tak banyak keta lalu.. kalau cam roundabout tun dr awang kat bayan baru tu sah2 kena halau dgn polis.. hahahhaha


balai raya kot..

muka tak ikhlas dua2.. 

ada masjid comel tepi balai adat tu.. nama dia masjd tapi nurul iman.. 

 perjalanan diteruskan ke panorama sungai Landia..

nak tgk panorama, masuk je dalam kedai ni...

tada.... inilah panorama nye.. hahhahaha

hmmm.... aku cam takde perasaan sgt tgk panorama ni.. hahhahaha 

hmmm lagi.. hahahhahaha


muka tak dak perasaan kakak aku tgk panorama.. kahkahkahah...


 boleh minum2 kopi kat pelantar tu sambil tgk panorama..

tapi kami cam xde perasaan sgt kat sini, so nak cepat2 amik gambar pastu gerak ke tempat lain pulak..

takde orang lagi time ni.. kami berdua je.. mayb sbb still awal pagi..

sebenarnye aku dah start pening2 time ni.. hahahha

aku rasa jarak perjalanan tu taklah jauh, tapi tak boleh bawak laju.. maybe sbb naik bukit pastu kereta pun banyak..

bila teringat jalan kat bukit tinggi ni aku automatik jadi pening.. so aku sambung extry ni bulan dapan.. hahahhaha..

k baii..

























2 comments:

  1. bukit tinggi cantik, suka dgn susana dia tambah2 sawah padi..
    ckup mndamaikan mata yg memandang

    ReplyDelete